Lokal bæredygtighed

Vi gør os umage ...

“Bæredygtighed er, når menneskers behov opfyldes, uden at det går ud over miljøet”.

Sådan sagde britiske Kong Charles III tilbage i 1990’erne. Allerede da påtalte han de klimaforandringer, som kloden stod over for. 

Det samme gjorde den norske statsminister Gro Harlem Brundtland i 1987. Hun fremlagde på FNs generalforsamling (den nu legendariske) Brundtland Rapport, om jordens globale miljøproblemer. 

Siden dengang har verdens ledere forsøgt at rette op på klodens tilstand. 

Og senest i 2023 kom FNs klimarapport, der gjorde status på klodens tilstand. Atter blev det understreget, at det er vigtigt vi handler af hensyn til miljøet.

Hos Staldkatessen tager vi ansvar, og gør os umage for at fremme lokal bæredygtighed og tage klimavenlige beslutninger. 

Staldkatessen er i sin grundsubstans baseret på lokal bæredygtighed. Netop fordi vi kun sælger lokale sydfynske delikatesser.

F.eks. er transporten af produkterne fra producenten til os – meget kort. Størstedelen af råvarerne er lokale, og de fleste leverandører stræber efter, at deres produkter er økologisk. 

På den måde støtter vi – og vores kunder – lokale iværksættere og mad-håndværkere, som gør et kæmpe arbejde for lokalområdet og det kulinariske Sydfyn.  

Interiør, pakker med omtanke og fsc
I gårdbutikken er alt interiør genbrug eller arvestykker, og vi har nøje udvalgt de lokale delikatesser i butikken. 

Vi sorterer affald efter bedste evne, og når vi sender pakker fra webshoppen bruger vi genbrugskasser. Vi benytter PostNord der har klimakompenseret levering, “pakke med omtanke”. Pengene går til et unikt projekt i Hals Mose, hvor en tidligere stor højmose genoprettes.

Altid stræber vi efter svanemærkede produkter, genbrugspapir og fsc-certificeret træ. Vi køber ind med øje for miljø-certificeringer og genbrug. 

Haven og kagen
Den hyggelige sommerhave er Vild med Vilje og agerer insektbuffet fra forår til efterår. Det første år blev haven anlagt med indkøbte blomsterfrø. Men år for år kan vi tørre og gemme flere og flere blomsterfrø, og dermed blive selvforsynende. 

Om sommeren bager vi kager til butikken, som kan nydes i netop haven. Dagens kage er altid med årstidens bær og frugter. Først rabarber, derefter danske jordbær, hindbær, vilde brombær fra vores egen grund og sidst på sæsonen er det æbler fra haven. Altid med dansk smør, lokal økologisk mel fra Økomølleriet, æg fra et lokalt landbrug og hellere dansk sukker fra sukkeroer på Lolland – end økologisk rørsukker fra et land, langt væk. 

Vi mener det, når vi siger, at vi gør os umage for at tænke bæredygtighed ind i alle aspekter.

Affaldssortering
I haven har vi opstillet mærkede affaldsstativer, så både bier og gæster kan summe videre med god samvittighed. Vi sørger for den videre affaldssortering efter gældende regler.

FNs verdensmål
Vi er inspireret af FN’s verdensmål, hvor vi gør os umage for at bidrage til verdensmål 11 ‘Bæredygtige byer og lokalsamfund’, hvor vi særligt kan bidrage til punkt 11.6 om affald:

“Inden 2030 skal den negative miljøbelastning pr. indbygger reduceres, herunder ved at lægge særlig vægt på luftkvalitet og på husholdnings- og anden affaldsforvaltning”.

Derudover tilslutter vi os verdens-delmål 12.b. ‘Ansvarligt forbrug og produktion’.

“Der skal udvikles og indføres værktøjer til at overvåge indvirkningerne af bæredygtig udvikling på bæredygtig turisme, der skaber arbejdspladser og fremmer lokal kultur og lokale produkter”.

Hele tiden gør vi, hvad vi kan. Mens vi hele tiden bliver både klogere og dygtigere. 

Præcis som verden omkring os.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor emtet amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur tincidunt leo quis posuere fermentum. Sed vitae nisl vel odio sagittis scelerisque quis commodo sem. Nam ac porttitor libero, vel fringilla erat. Praesent accumsan nisi non feugiat rhoncus. Maecenas feugiat dignissim ex posuere vestibulum. Etiam ut dignissim lacus. Morbi sed risus mattis erat cursus malesuada ac pretium ligula.

Etiam suscipit mauris et ligula suscipit, id viverra magna viverra. Quisque eget lorem ut nisi bibendum accumsan at quis ante. Aenean at malesuada leo, vitae gravida lectus. Suspendisse laoreet scelerisque ligula sed tempor. Curabitur aliquam placerat sem, id viverra mi congue eget.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev